Psikanaliz sözlük anlamıyla psikolojik fenomeni anlama ve duygusal bozuklukları tedavi etme methodudur. Psikanalize “konuşma terapisi” de denir. Tedavinin bileşenleri seanslardan oluşur. Bu seanslarda hasta; kişisel tecrübeleri, duyguları, fantazileri, ilişkileri, çocukluğu, ebeveynleri ve kardeşleriyle ilgili özgürce konuşması için cesaretlendirilir. Çocuklarda ise kendilerini ifade etme methodu olarak oyun, özgürce konuşabilme olgunluğuna erişene kadar devam eder.
Psikanaliz en iyi şu şekilde tanımlanabilir: Tedavi ve araştırma bileşenleri ile, gelişen ve ilerleyen bir bilim. Psikanalistler insanın içindeki psikolojik dünyayı anlamaya çalışır- insanlar ne yapar (davranışlar), ve neden yaptığını yapar (dürtüler). Bu alan 1800’lerin sonu 1900’lerin başında, Sigmund Freud ile başladı. O zamandan bu yana psikanaliz gelişti ve anlamlı düzeyde değişti. Sonuç olarak bu süreçte psikanalizin insanın psikolojik dünyasını daha sofistike şekilde anlaması ve modern nörobiyoloji ile entegrasyonu gerçekleşti. Bu süreçteki önemli kişiler şunlardır: Anna Freud, Melanie Klein, Sandor Ferenczi, Rene Spitz, Donald Winnicott, Heinz Kohut, Margaret Mahler, Silvan Tomkins, ve Daniel Stern.
Peki, “Çocuk Psikanalizi” nedir? Çocuk analizi, çocukların yaşadığı problemlere yardımcı olmak için oyunların kullanıldığı tedavi ve araştırmalardan oluşur. Amaç çocuğa (ve ebeveynlerine), hislerini ve davranışlarını anlamak için yardımcı olmak
Çocuk büyüyüp ergenliğe doğru ilerledikçe, terapi daha az oyun ve daha çok konuşma içerir. Ebeveynle çalışma, çocuk ve ergen analizinin önemli bir parçasıdır.
Neredeyse tüm “konuşma terapileri” psikanalizden türemiştir.
Örneğin, bireysel terapi, aile terapisi, “danışma”, bilişsel davranışsal terapi (CBT), grup terapisi ve benzerleri. Ayrıca, yeni doğan ve çocuk gelişimini anlamada, çocuk ve ergenlerin yer aldığı psikanalitik çalışmaların önemli katkıları bulunmaktadır.
Tedavi olarak psikanaliz, sık sık hastanın koltuğa uzanıp konuşması ile haftada üç-beş seansta gerçekleşir. Çocuk analizinde en az 2-3 yaşındaki çocuklarla analistin de katıldığı oyunlar ve konuşmalar yer alır, çocuk büyüdüğünde konuşma artarken oyunlar azalma eğilim gösterir. “Psikoterapi” terimi konuşma terapisine atıfta bulunurken, hastanın oturarak katıldığı ve haftada bir-iki seansın devam etmesiyle gerçekleşen bir tedavi yöntemidir.
Dünya genelinde çok sayıda psikanalitik organizasyonu vardır. Bunların en prestijlilerinden biri Uluslararası Psikanaliz Derneği diğeri de Amerika’daki Amerikan Psikanalitik Derneği (apsa.org)’dir.
Psikanaliz ve psikoterapilerin amacı hastaların yakınmalarını (ıstıraplarını) dindirmeye, yaşamlarını iyileştirmeye ve yeniden düzenlemeye yardımcı olmaktır. Popüler görüşün aksine, psikanaliz ve psikoterapinin etkililiğini gösteren çok sayıda araştırma vardır. Bu çalışmalardan birkaçını aşağıda bulabilirsiniz.
Leichsenring F, Rabung S (2008). The effectiveness of long-term psychodynamic psychotherapy: A meta-analysis. JAMA 300:1551-1565.
Galatzer-Levy R et al. (2001). Does Psychoanalysis Work? New Haven: Yale University Press.
Terr L (2008). Magical Moments of Change: How Psychotherapy Turns Kids Around. New York: WW Norton.
Fonagy P et al. (2002). What Works For Whom? A Critical Review of Treatments for Children and Adolescents. New York: Guilford.
Çeviri: ruhdoktoru.com
Kaynak: Child Development
Bir Cevap Yazın