Hakkımda

Birbirimize karşı daha yabancıyız. Hergeçen gün yaşadıkları çıkmazlar ve çelişkiler yüzünden daha mutsuz bireyler etrafımızda. Aynaya baktığımızda onlardan birini daha görüyoruz belkide. Birbirimizi anlamaya, herşeyden önce kendimizi tanımaya daha çok ihtiyacımız var. Psikoloji bilimi bu anlamda yardımımıza koşuyor.

Bu blogu yazma amacım bu farkındalığa sahip olanlar için bir kaynak ve rehber oluşturmak. Bu sebeple blogumda psikolojiyle ilgili popüler olan ve ilginizi çekebilecek konulardan bahsetmeye çalışacağım.

Kaynaklarımın tamamı psikolojiyle ilgili yabancı dilde yayımlanan dergi ve bloglardan oluşuyor. Yaptığım çeviriler Türkçe litaratür sıkıntısı yaşayan psikoloji alanı için de ayrıca küçük bir katkı sağlıyor.

Bu paylaşımdan keyif alıyorum, umuyorum sizler de okumaya değer şeyler bulacaksınız.

Psikolog Meleknur Özgü

PhD student in the Faculty of Social Sciences

University of Rome II

 

Yanıt

  1. Merhaba sevgili Ruh Doktorum:)…
    Biliyor musun, blogundaki bütün yazılarını hiç aksatmadan okuyorum! Gerçekten çok katkısı oluyor; hem günlük hayat açısından hem de literatür dağarcığı açısından…
    Emeğine sağlık…
    Uzun zamandır okuyorum, niye bloguna bir mesaj atmadığım aklıma geldi bugün.. Ve bir anda bu satırları yazarken buldum kendimi:) Yaptığın şey çok güzel.. Eminim benim gibi blogunu takip eden birçok kişi kendi hayatında da birebir tatbik ediyordur.
    İnşallah uzun yıllar devam eder bu ve buna benzer tüm güzel çalışmaların…

    E. Canbulut:)

    • Elifciğim sana iki kez teşekkür etmek istiyorum. Birincisi güzel yorumların için, diğeri ise ‘yorum’ yazmak konusunda ilk adımı attığın ve insanları cesaretlendirdiğin için 🙂

      Bloğumun sizler tarafından okunduğunu site istatistiklerinde görüyorum; fakat küçük de olsa buraya düşüncelerinizi yazarsanız daha interaktif hale getirmiş ve beraber şekillendirmiş oluruz bu siteyi.

      Hayatın güzelliklerle dolu olsun Elifciğim.

      Meleknur

      • değerli kardşim,elifim bu bloğu takip ederde ben takip etmezmiyim hiç.burda öğrendiklerimi iş yerinde arkadaşlarıma anlatıyorum,sen bunları nereden biliyorsun diye soruyorlar.bende tavsiye ediyorum herkese.teşekkürler elifcim farkında olmadan bena tavsiye ettiğin için.

      • elif abla sana sana ulaşmam lazım bana mail adresini verebilir misin

  2. Sevgili Meleknur,

    Bloğunun müdavimiyim ve yeni yazılarını merakla bekliyorum. İtalya’da yoğun bir programın olsa da biz okurlarını fazla ihmal etme!

    Sevgiler,
    Abin

    • Sevgili Abim,

      Bu bloğu oluşturduğumda hedefim her hafta yeni yazılar eklemekti, fakat şimdi her ay bir tane yazı yazabilirsem kendimi şanslı hissediyorum. Söz biraz daha gayret edeceğim.

      Bu arada en büyük teşekkür herzaman sana! Beni burada da desteklediğin için çok mutluyum.

      Biliyorsun herzaman senden daha şanslıyım, çünkü senin benim gibi bir abin yok 🙂

      Herşeyin en güzeli seninle olsun,
      Meleknur

  3. Sevgili Meleğim, Kıymetli Dostum,
    Lisans eğitimim boyunca en güzel günlerimi geçirdiğim güzel insan.
    Manevi desteğin ve bendeki değerin çok büyük.
    Allah her daim yolunu açık etsin.
    Güzel insanlarla karşılaşman temennisi ile…
    Psk. Tuba EKER

    • Tubacığım, İstanbul durağımdaki kadim dostum,

      Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Mesleğini en iyi yapan psikologlar arasında olacağına yürekten inanıyorum. Her zaman yanındayım.

      Sevgiler

      Meleknur

  4. merhaba sevgili Meleknur:)
    Ben henüz eğitiminin ilk senesini bitirmiş bir psikolojik danışmanlık bölümü öğrencisiyim ve bu blog sayesinde bölümüme olan ilgi ve hayranlığım bir kat daha arttı. Merak ettiğim ve güncel hayatta da kullanabileceğim birçok bilgi mevcut. Ayrıca ingilizce olduğu için faydalanamadığım bilgileri türkçe olarak bulmak da ayrı bir mutluluk. Emeğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık…

    • Merhaba Ayşeciğim,

      Güzel yorumların için çok teşekkür ederim. Yoğunluktan ötürü son zamanlarda çok fırsat bulamıyorum yeni yazılar eklemeye, elimden geldiğince sizin de ilginizi çekeceğine inandığım konularda yazmaya (çeviriler yapmaya) çalışıyorum.

      İnanıyorum ki bölümünü severek isteyerek seçtin ve ümit ediyorum ki gösterdiğin sevgi, ilgi ve alakayla birlikte başarılı bir şekilde mezun olacak, meslek hayatında büyük bir motivasyonla yer alacaksın.

      Hayatında başarılar dilerim,

      Sevgiler,
      Melek

  5. olmuyor ne yaptıysam ollllmuuyooorrr…7 yıl psikiyatrist tedavi 1 yıl terapi gördüm geçmedi geçmiyor geçmeyecek….şuan duruktayım ve çok açıklayıcı birşeyler yazamıyorum..ama diyeceğim şu ki..ben ne yaptımsa aşamadım bu anksiyete ve depresyon eşlğindeki hastalığımı… :(((

    • Merhaba,

      Gecmis olsun. Stres ve anksiyete birbirinden farkli kosullar degildir. Bircok durumda kaygi uzun sureli stres, uzun sureli stres de kayginin bir bileseni olarak kabul edilebilir. Bu durum aralarindaki benzerlik ve iliski sebebiyle, kimi zaman birbirini besleyen uzun sureli bir rahatsizliga donusebilir. Kroniklesmis depresyon ve anksiyete icin oncelikle sebepler mumkun mertebe ortadan kaldirilmali ve de bu durumla basetme yollarini iyi ogrenmelisiniz. Bunun icin de uzman denetiminde olmali, ve cevrenizdekilerden destek ve guc alarak kararli ve bu durumla basedeceginize dair inancli olmalisiniz.

      Saglikli ve huzurlu gunler dilerim

      Melek

  6. harikasınız diğer sitelerde bu gibi konuları araştırmam hayli zamanımı alıyodu istediğim her şey burda 😀

    • Tesekkur ederim.

      Ilginizi ceken ve burada gormek istediginiz konulari bana iletirseniz oncelik vermeye calisirim. Bu rica tum okuyucularimiz icin.

      Sevgiler,

      Melek

  7. Ilaç kullanmaktan bıktım.şuan yaşadığım şey yoğun anksiyete ve panik bozukluğu. 6 yıl ilaç kullandım işe yaradığı evrelerde oldu yaramadığı evrelerde. Ama son 1 yıldır ilaçlara ki eski kullanmış etkisini görmüş olduğum ilaçlara bile bünyem yan etki veriyor 😦 ve bu durum beni çok hırpalıyor artık.farkındayım ilaçsız geçmeyecek ama yan etkileri beni bulunduğum durumdan alıp doruğa çıkartıyor resmen..Dr sordum tedaviyi bünye reddediyor artık dedi..3 aydır birşey içmiyorum..ara ara yarım dideral ve tranko buskas içiyorum.benim anksiyete yaşadığım saniye otomatikman mideme vuruyor ve ardından her belirti son noktaysa zirve bir tansiyon 😦 ne yapmalıyım.bana bir yol gösterirseniz minnet duyacağım…şimdiden teşekkürler. Hayırlı geceler..

    • Merhaba,

      Gecmis olsun. Psikolojik rahatsizliklarin kisinin is, aile ve sosyal hayatinda derin etkileri vardir. Sizin gibi bilincli ve tedaviye istekli kisiler cogunlukla profesyonel destek ile bu sureci en saglikli sekilde atlatmaya calisir. Tedavilerin biyolojik (medikal), psikolojik ve sosyal bilesenleri vardir. Ilaclar tedavinin mihenk tasini olustursa da tedavi icin tek basina yetersiz kalabilir. Terapi ile desteklenirse daha kisa ve dogru yol almis olursunuz.

      Ilaclarin hem istenen (semptomlari/sikayetleri azaltan) hem de istenmeyen (yan etki) etkileri olabilir. Hedeflenen, kisi icin en toleransli ve en az yan etkiye sahip ilac ile semptomlari azaltmaktir.

      En etkili ve ideal sonuclara ulasabilmek icin doktorunuzla is birligi icinde olmali, ve kendisiyle iyi iletisim halinde olmalisiniz.

      Tekrar gecmis olsun dileklerimi sunarak, saglikli gunler dilerim,

      Melek

      • Cevaplarınız için çok teşekkür ederim..peki bu uzun serüvenden sonra Dr değişikliği yapmak istiyorum sizce bu doğru olurmu ? Bunu epeyce düşündüm yeni bir psikiyatri yeni bir psikolog? Tereddütlerim se 6 yıl boyunca hemen hemen her ay değişen ilaçlarım…şimdi yeni bir uzmanla tedavime başlasam kullandığım ilaçları bilmeyecek.hatırladıklarım hatırlamadklarım olucak.beni bunlar ürkütüyor 😦 bu konuda ne yapmalıyım?

      • Tedavi aşamasında uzman değiştirmek genelde zordur. Değişikliğe niyetiniz varsa karar aşamasında şunları düşünebilirsiniz: uzman ile iyi bir iletişiminiz var mi? Maalesef bazı uzmanlar insanlar yerine semptomlar ve datalar üzerinde durur. Sizi tanı ve tedavi surecinde iyi bilgilendiriyor mu? Tedaviyi size göre şekillendiriyor mu? Bazı durumlarda ilaçlar ağır ve alerjik olabilir, fiziksel olarak hasta da yapabilir. Psikiyatristlerin diğer tedavi yöntemlerine de (psikoterapi, sosyal grup çalışmaları) açık olması beklenir.

        Tekrar geçmiş olsun.

  8. Merhabalar ben 6 yaşında bir erkek çocuk annesiyim oğlumda bir takım davranış bozuklukları var.evde hiç söz dinlememe,sürekli karşı gelme,söylediklerimizi alaycı bir şekilde tekrar etme,sürekli memnuniyetsizlik ve can sıkıntısı gibi aşırı sinirlilik ve okulda arkadaşlarına şiddet uygulama gibibu konularda ona nasıl yardımcı olurum sizinle nasıl irtibat kurabilirim lütfen bana yardım edin.

    • Merhaba,

      Cocuklari bu davranisa iten bircok neden olabilir. Uykusunu yeterince almayisindan, ailenin tasinmasina. Ya da siddet iceren bilgisayar oyunlari oynamasindan, yeni bir kardesi olmasina kadar cesitli sebepleri olabilir.

      Bulundugunuz sehirde bir uzmana giderseniz, birlikte bu davranislarin nedenini bulabilir ve cozum uretebilirsiniz.

      Tavsiyem, cocugunuza “surekli sorun cikariyorsun” mesaji vermeyin. Aksine pozitif davranislarini vurgulayin ki negatif olanlari yavas yavas sönsün.

      Sevgiler

  9. Melek Hanım Merhaba… Size yeni rastladım.. iyi ki de rastladım.. Hep böyle bir sahifenin olmasını arzuladım.. tekrarlayan bir anksiyete’m var.. İlaç tedavisinin yanında okumanın da yararlı olacağı kesin… Sizi takip edicem.. Keşke bir de bulunduğumuz yerde, katılabileceğimiz toplu terapi seanslarının düzenlendiği durumlar olsa… Mesleğinizde başarılar diliyorum… Etkili, gün görmemiş yazılarınızı (psikolojik) bekliyorum… Saygılarımla…..

  10. Meraba ben iki ay önce psikiyatriye ani bir nefes alamama ve çarpıntı şikayeti ile gittim. Doktor herkes hayatında bir kez sınırlı bir panik atak durumu yasar dedi. Fakat kaygi ve korku başladı tekrar gittim anksiyete bozukluğu olduğunu söyledi. Bir damla yazdı spor önerdi kitap ismi verdi okumam için. Ilk bir hafta kabus gibiydi. Baş dönmesi istahsizlik kaygi bunalım sonra azaldı bu semptomlar ilaci zaten iki hafta gerek gördükçe almıştım.şu an iki ay oldu ve bu süre de iyi olduğum günler daha coktu diyebilirim.istahsizlik baş dönmesi çarpıntı bitti nerdeyse. Bu sürede sorguladım hangi durumlar artırıyor diye genelde dışarda tek olduğum yada kalabalık yerler olduğunu farkettim bunların üzerine gitmeye çalıştım tek çıkıp gezdim yada sosyalleşmeye çalıştım fakat şu an az da olsa bu çekinme devam ediyor yani başka bir şekle büründü çok uzaklara gitmek endişe yaratabiliyor.sanki gitcegim yerlere ilk kez gitmeye çalışan küçük çocuk gibi😊 yinede bu durumu aşmaya çalışıyorum.ilaç almaktan yana değilim fakat mecbur olduğum durumlar farklı tabi ki ne yapabilirim sizce kendi başıma bitebilir mi çünkü doktorun dediği çocuk düşündüğün için tedavini erteleyelim.

    • Merhaba,

      Bilincli ve kendinin farkinda bir hanimsiniz, tebrik ederim. Eminim bu durumu kontrol altina alabilirsiniz de.

      Yalniz panik atakta tek tedavi ilac degil, psikoterapi de size yardimci olabilir. Uzmanlar size (ilacsiz), durumla bas etme teknikleri ogretecektir.

      Bebeginizin size ve saglik ve mutluluk getirmesi dileklerimle…

      Meleknur

  11. Selam hocam benimde korkularim var hayati kendime edercesine bir durumdayim yardimlariniza ihtiyacim var !


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: