Gönderen: Ruhdoktoru | Şubat 5, 2014

Yoksa Yanlış Mı Karar Verdim?: Evlilik Öncesi Sendromu

evlilik oncesi sendromEvlenecek çiftleri doğru yönlendirecek kişilere/kaynaklara çok ihtiyaç olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Geçen günlerde bloğuma gelen bir yorum üzerine bu konuyu ele almaya karar verdim. Evlilik öncesinde yaşanılan strese bağlı verilen saglıksız kararlar, ardından yaşanan mutsuzluklar ve kaygılar..

Evlilik hayatımızın en önemli dönüm noktalarından biridir. Hayatı paylaşacağımız insanı seçmek ve bu konuda hem kendimizi hem de eş adayımızı hayal kırıklığına uğratmamayı istemek çok normal ve de gerekli bir davranış. Verilen bu önemli karardan sonra birçok gelin ve damat adayının karşılaştığı bir durumu da gözardi etmemek gerek: Evlilik Öncesi Sendromu.

Evlilik öncesi döneminde birçok stresli karar, masraf, beklenti ve yeni roller adayları bekler. Stres ve kaygıyı etkili bir biçimde yönetebilmek, bu anın siz ve partneriniz için daha pozitif bir zaman olmasını sağlar. Evlilik öncesindeki bu süreçte adaylar daha da yakınlaşmak ve samimiyet kurmayı ister. Aşırı stres bu hedefi engellediği gibi, adaylara bazı şüpheler ve yanlış kararlar getirebilir.

Acaba evlilik yolunda ilerlemeli miyim?

Evlilik öncesi sendromu, adayları negatif düşüncelere sevk eder. Unutmayın ki bu aşamada yasayacağınız deneyimlerin, aranızdaki ilişkiyi daha iyi tanıma ve gelecekteki yaşantınızı anlama adına öğretici etkisi olacak. Bu aşamada yaşanabilecek bazı durumları ve küçük ipuçlarını ele alalım:

Bu kişi benim için doğru mu?

Bu kişi benim için doğru mu? Hayatımın her anında yanımda olabilecek mi? Bundan sonraki hayatımı onunla geçirebilecek miyim? Bu sorular belkide gelin ve damat adayının ilk etapta aklına gelebilecek sorular olacaktır. Bu soruları, ‘belki de dışarıda daha iyi bir aday vardır’ düşünceleri takip edebilir. Tüm bu düşünceler altında geceleri uykularınız kaçabilir. Yanlış ve acele bir karar vermeden ve düğünü iptal edip pişman olmadan önce dikkatlice düşünmelisiniz.

İdeal eş kriterleri

İyi düşünebilmenize yardımcı olmak için idealinizdeki eş adayının kriterlerinizi yazıp, şu anki adayın özellikleriyle karşılaştırabilirsiniz. Yüzde elli oranında örtüşüyorsa, adayın hayalinizdeki eşin bir versiyonu olduğunu düşünebilirsiniz. Unutmayın ki bu dünyada hiç bir şey mükemmel değil (siz dahil!). Aday çok beklediğiniz gibi olmasa da kim bilir, belki de asıl size iyi gelecek olan onun gibi bir eştir.

Elveda özgürlük!

Evliliğe yaklaştıkça artan bir diğer kaygı da, artık eskisi gibi özgür olamayacağınız duygusu. Eskisi gibi maaşınızı kişisel tercihinize göre harcayamayacak ve eskisi gibi özgür ve sorumsuz olamayacaksınız. Bu düşünceleri lütfen aklınızdan çıkarın. Evlilik sizin ve eşinizin hayatını değiştirecek ve yeni sorumluluklar getirecektir. Fakat bu yeni hayatınızda, sizinle bu yolu birlikte yürüyen, sizden desteğini esirgemeyen ve sizi seven bir eşiniz olacağını da unutmayın. Hayatınızın en önemli ve de vazgeçilmez küçük sorumluluklarından (çocuklarınızdan) bahsetmiyorum bile! İşte o zaman hayatınızın daha anlamlı olduğunu göreceksiniz.

Danışma

Bu süreçte sağlıklı karar vermenize yardımcı olabilecek, objektif ve tecrübeli insanlara danışabilirsiniz. Onların tecrübelerinden sandığınızdan fazla yardım görebilir ve bu sureci içiniz daha rahat geçirebilirsiniz.

Sonuç

Evliliğin pozitif yönlerine bakın. Ve unutmayın bundan sonra yalnız değilsiniz. Tüm zorlukları birlikte aşabileceğiniz bir arkadaşınız, hayatın acı ve mutlu tüm anlarını paylaşacağınız bir partneriniz, sizi sizden başka düşünen ve seven bir eşiniz olacak.

Evliliğin hayatınızda yepyeni güzel bir sayfa açması, ve mutluluklarla dolu bir yaşam getirmesi temennisiyle…

ruhdoktoru.com


Yanıt

  1. […] Bir önceki yazımda bloğuma yaptığınız bir yorumdan esinlenmiştim. Bu yazıyı da yine bir yoruma cevap niteliğinde kaleme almak istiyorum. Daha interaktif bir yol izlemiş olalım. Yorumu yapan hanım, yakınının anksiyete teşhisiyle ilaç ve terapi almaya başladığını; yakınları olarak kendisine nasıl destek ve yardımcı olabileceğine dair bir soru sormuştu. Kendisine duyarlı olduğu için teşekkür ediyorum, umarım yazı birçok kişi için faydalı olur. […]


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Kategoriler

%d blogcu bunu beğendi: