2009’da anksiyeteyle başa çıkma üzerine yayınladığım yazı halen bloğumdaki en popüler yazılardan birisi olma unvanını taşıyor. Aslında en çok okunanlar, sizin ilginizi ayni zamanda ihtiyacınızı da bana yansıtıyor. Bu yazıya yapılan yorumlara hassasiyetle cevap vermeye çalışıyorum. Bazı yorumlara cevap yazarken uzattığımın farkına varıyor, ve yanıtı yeni bir yazı sekline dönüştürmeyi uygun görüyorum. Böylece daha çok kişiye faydalı olabilir kanaatindeyim.
Bu yazı bahsettiğim yorumlardan birine cevap niteliğinde. Yorumu yazan hanım efendiye panik atak teşhisi konuluyor; fakat hamile olduğu için ilaç kullanamıyor. Kendisine ve bu durumu yaşayan diğer anne adaylarına tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunarak, yardımcı olabileceğini umduğum birkaç konu üzerinde durmak istiyorum.
Hamilelikte panik atak yaygın bir durum mu?
Panik atak hamilelikte sık karşılaşılan bir durum. Hamilelik, kadın için hem fiziksel hem de ruhsal anlamda büyük değişikliklerin yer aldığı bir dönemdir. Hormon seviyesinin yükselişe geçmesiyle duygusal salınımlar, iniş çıkışlar ortaya çıkabilir. Ayrıca anne adayının bebeğiyle ilgili kaygıları, ‘iyi bir anne olabilir miyim’ endişesi, yaşam tarzındaki değişiklikler ve maddi kaygılar da panik atağın psikolojik faktörlerini oluşturur.
Hamilelikte panik atak semptomları farklı mıdır?
Hamilelik esnasındaki panik atak semptomlarının diğer zamanlardakiyle arasında bir farkı yok:
Hızlı kalp atışı
Göğüs ağrısı
Titreme veya ürperme
Zorla nefes alma
Baş dönmesi
Panik atak yasayan kişi kalp krizi geçirdiğini düşünür, hatta bazen öleceğini hisseder.
Tek çare ilaç değil
Panik atakta en sık başvurulan tedavi yollarından ilki ilaç tedavisidir. Fakat hamilelik süresince ilaçlarin bebeğe vereceği olumsuz etkiler nedeniyle hastanın ilaç kullanması önerilmiyor.Panik atakta tek çare ilaç değildir, terapiyi unutmayın. Kognitif (bilişsel) terapi ve davranışsal terapi, panik atak tedavisinde en etkili terapi yöntemlerindendir. Terapi sayesinde panik bozukluğu hakkında bilgi verilir, stres oluşturan faktörler tanıtılır ve bunlarla nasıl başedileceği danışana öğretilir. Üstelik hiç bir ilaç kullanmadan.
Terapinin yaninda panik atak yaşayan anne adayına yardımcı olabilecek birkaç öneri:
- İlk adım: aile ve arkadaş desteği. Bu sıkıntılı süreci atlatmanızda en büyük yardımcılar yine onlar olacaktır.
- Araştırmalar eşin gösterdiği sevgi ve ilginin hamilelikteki panik atağı azaltacağını söylüyor.
- Annenin izole olmasına karşın aile; sosyal yaşamını ve ihtiyaçlarını anneyi daha aktifleştirecek şekilde ayarlamalı.
- Anne adayı kafein alımını (çay, yeşil çay, kahve, kola..vb) azaltmalı. Uykusuna azami dikkat göstermeli.
- Sırt ve ayak masajları anneyi rahatlatır ve derin nefes almasını kolaylaştırır. Yavaş ve derin nefesler stresi azaltır.
- Doğum sınıfları anneyi doğuma psikolojik olarak hazırlayacaktır. Özellikle ilk kez anne olacaklar için doğum ürkütücü olabilir. Kendisini neyin beklediğini bilmek kaygıyı düşürür, bu da panik atağı büyük ölçüde azaltır.
- Doğum kliniklerini öncesinde ziyaret etmek, çevreyi gözlemlemek, personelle tanışıp, prosedür hakkında bilgi almak anneyi rahatlatabilir.
ruhdoktoru.com
Özellikle genç kadınlarda daha sık görülen bu rahatsızlık, hamilelik döneminde de sorun yaratabiliyor. Hormonların etkisi sebebiyle hamilelikte kadınlar fizyolojik veya psikolojik birtakım sıkıntılı dönemler geçirebiliyorlar. Bu yüzden de bazı anne adayları bu dönem boyunca kendilerini mutlu hissedebiliyor, bazıları da sinirli ve karamsar olabiliyorlar. http://www.hamilelikte.com/hamilelikte-panik-atak-yasayanlar-panik-atak-ilaclari-ve-tedavisi/
By: ahmet aslan on Mayıs 16, 2014
at 6:01 pm
Peki bu drum geçici mi ben cok kötüyüm kendimi hiç iyi hissetmiyorum yardım edin hamileyim ve son haftalardayım yardm edin lütfennn
By: Eslm on Eylül 18, 2015
at 1:25 pm
Norodol adında bi ilac kullandm biraz iyi oldm yine aynı hale geldim sürekli içim sıkılıyor hiç bişey yapmak istemiyorum herseye karamsarım yalnz kalmaya bayılan ben şimdi yalnz kalmaktan korkuyorum evimde kalamıyorum bn böle nasıl devam ederim bebegim dogduktan sonra da böyle mi olcm nasıl yapcm cok korkuyorum
By: Eslm on Eylül 18, 2015
at 1:28 pm
Hamilelik doneminde demir eksikligi de (depo, serbest, bagli) panik atak benzeri seylerin yasanmasina neden oluyor. Saolsun benim kadin-dogum uzmani doktorum durumu erken farketti ve bana zamaninda demir takviyeleri yaparak beni bu sıkıntıdan kurtardı. Benzer sorunlar yaşayanlara tecrübemi aktarmak istedim..
By: seval on Mart 1, 2015
at 8:28 pm