Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözünü hepimiz biliyoruz. Yapılan bir araştırmayla her başarılı grubun arkasında da bir kadın olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre, grup içinde kadınların bulunması grubun karmaşık problem çözme yeteneğini olumlu yönde etkiliyor. Araştırmacı Anita Wiliams basarılı grupların, üyelerinin bireysel zeka ortalamalarından ayrı bir zekayla olan bağlantısını (kolektif zekâ) inceliyordu.
Araştırma ekibi yaklaşık 700 kişiye IQ testi uygulayıp rastlantısal yöntemle (en az iki en fazla 5 kişilik) gruplar oluşturdu. 192 grubun hepsi müzakereden yapboza ve karmaşık problem çözümlerine kadar çeşitli görevler üzerinde birlikte çalıştılar. Neredeyse tüm görevler yaratıcı düşünmeyi gerektiriyordu. Çalışma sonucunda grubun ortalama zekâsı ve görevlerinde gösterdikleri performans arasında az bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, grubun birbirine bağlılığı, motivasyon ve tatminin kolektif zekayla korelasyonu bulunamadı. Grubun performansını en çok etkileyeceğini düşündükleri kolektif zeka ile başarı arasında da korelasyon bulunamadı. Performansı etkileyen faktörler derinlemesine analiz edilince, sürpriz belirleyici etkenler bulundu:
Bilgiyi özgürce paylaşabilme. İlk olarak kendi içinde tartışmaya daha açık olan grupların daha iyi performans sergiledikleri ortaya çıktı. Daha özgürce bilgiyi paylaşan ve de bir ya da iki bireyin dominant olduğu gruplarda skorlar daha yüksek.
Sosyal hassasiyet. İkinci olarak ise, sosyal hassasiyete sahip grupların daha başarılı olduğu bulundu. Grup bireylerinin fikirlerini dikkate alan, kendi düşüncelerini kabul ettirmek yerine sorular sorup ortak nabzın tutulmaya çalışılması performansı artırıyor.
Kadın üye sayısı. Ve son olarak, ne kadar kadın üye varsa grupların o kadar başarılı olduğu bulundu. Çalışmanın başında cinsiyet farklılığının etkisine bakılmak amaçlanmasa da, sonuçlarda gruplardaki kadın sayısı ve grup başarısı arasında pozitif korelasyon olduğu dikkat çekti.
Neden kadınlar başarıyı artırır?
Kadın sayısının başarıyı artırması, grup performansının belirleyicisi olan sosyal hassasiyetin artmasıyla ilişkilendirilebilir. Ayrıca kadınların grupta bulunması daha fazla soru sorulmasına ve daha kolektif tartışmalara sebep olabilir. Birçok araştırma kadınların erkeklerden daha fazla sosyal hassasiyete sahip olduğunu gösteriyor.
Eğer birlikte çalıştığınız grupla, problemler karsısında çaresiz kalıyor ve yolun tıkandığını hissediyorsanız şöyle bir çevrenizi gözden geçirin: yeterince kadın var mı?
Kaynak: Psychology Today
Çeviri: ruhdoktoru.com
Bir Cevap Yazın