Gönderen: Ruhdoktoru | Kasım 16, 2009

Transformasyonel (Dünüşümcü) Bir Lider Misiniz?

Daha önceki yazımızda daha mutlu ve daha üretken iş alanları oluşturmak için bazı ipuçları vermiştik. Ve çalışanların şirketle ilgili fikirleri için çalıştıkları kurumdan ziyade birebir muhattap olduğu patronlarının daha etkili olduğunu vurgulamıştık. Peki iyi bir lider olmak için ne gibi özelliklere ihtiyaç var?

Günümüzde en popüler liderlik teorisi transformasyonel liderliktir (transformational leadership). Temelde bu liderler grup ya da organizasyonları dönüştürmeye odaklanır, çalışanlarını yüksek performans için motive eder ve onların kendi liderlik potansiyelini geliştirmelerin yardımcı olurlar.

İşte transformasyonel liderliğe dair 4 bileşen (4 I olarak da bilinir):

İdealleştirerek Etkileme (Idealized Influence) – Lider, çalışanları için ideal bir rol üstlenir; konuştuğu yolda yürür, yaptığıyla söylediği birdir (ve bu sebeple takdir edilir).

İlham Verici Motivasyon (Inspirational Motivation) – Transformasyonel liderler çalışanlarını ilham verme ve motive etme yeteneğine sahiptir. İlk iki madde transformasyonel liderinin karizması oluşturmaktadır.

Bireysel İlgi (Individualized Consideration) – Transformasyonel liderler çalışanlarının ihtiyaç ve hislerine içten gelen bir ilgi gösterir. Her bir çalışan için gösterilen bu kişisel ilgi, onların en iyi efor düzeyini ortaya çıkarır.

Entellektüel Uyarım (Intellectual Stimulation) – Lider, çalışanlarını yenilikçi ve yaratıcı olmak için zorlar. Transformasyonel liderlerin “uysal” olması genel bir yanlış anlamadır. Fakat gerçek şu ki, onlar daimi olarak çalışanlarına daha yüksek performans için meydan okur.

Araştırma sonuçları açık bir şekilde işaret ediyor ki; transformasyonel lidere sahip çalışanlar, diğer tipteki liderlere sahip çalışanlara göre daha yüksek seviyede performans ve tatmin gösteriyorlar. Peki bu neden kaynaklanıyor?

Transformasyonel liderler çalışanları için pozitif bir beklenti içinde bulunurken, onların ellerinden gelenin en iyisini yapabileceklerine inanıyorlar. Sonuç olarak, bu liderler çalışanlarına ilham verip, yetkilendiriyor, ve onları normal performans düzeyini aşmalarına teşvik ediyor. Ayrıca, çalışanların kişisel ihtiyaçlarını ve gelişimlerini önemsiyorlar.

Transformasyonel liderlik özelliğine sahip olup olmadığınızı öğrenmek için aşağıdaki maddelere bakabilirsiniz (cevaplarınız: katılıyorum ya da katılmıyorum).

1. Çalışanlarımdan kendim yapamayacağım birşeyi asla talep etmem.

2. Çalışanlarım, neyi talep ettiğimi bildiklerini söyler.

3. Başkalarına ilham vermek herzaman bana kolay gelir.

4. Çalışanlarım, şevkimin ve heyecanımın bulaşıcı olduğunu söyler.

5. Çalışanlarım, onların endişe ve ihtiyaçlarına karşı dikkatli olduğumu söyler.

6. Bir görevi kendim kolayca yapmama rağmen, çalışanlarımın becerilerinin gelişmesi için bu görevi onlara emanet ederim.

7. Takım yaratıcılığı ve inovasyon (yenilik) başarının anahtarıdır.

8. Çalışanlarımı, düşüncenin en temel yolu olan ‘soru sorma’ için cesaretlendiririm.

(1 & 2. soru = İdealleştirerek Etkileme; 3 & 4 = İlham Verici Motivasyon; 5 & 6 = Bireysel İlgi; 7 & 8 = Entellektüel Uyarım)

Transformasyonel liderlik hakkında daha fazla bilgi için:

Bernard M. Bass & Ronald E. Riggio (2006). Transformational Leadership (2nd ed.). Erlbaum.

http://www.mindgarden.com/products/mlq.htm

Çeviri: Meleknur Ozgu

Kaynak: Psychology Today


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Kategoriler

%d blogcu bunu beğendi: