Yapılan yeni bir araştırma müziğin farklı bir alandaki etkisini daha ortaya çıkardı.
Cerrahlar ameliyathanede zamanın daha zevkli geçmesi için sık sık müzik çalarlar. Ameliyat sonrasında bir süreliğine çalan müzik ise, hastaların iyileşme döneminin daha zevkli ve daha acısız geçmesini sağlıyor.
Case Western Reserve Üniversitesi’nden asistan prof. Marion Good, benzer cerrahi müdahale geçiren 500 hasta ile müzik ve gevşemenin etkileri üzerine bir araştırma yaptı. İyileşme döneminde bulunan bu hastaları dört gruba ayırdı: birinci gruba konuşarak rahatlama tekniği uygulandı, ikinci gruba müzik dinleme, üçüncü gruba gevşeme ve müzik birlikte uygulandı ve son olarak dördüncü gruba hiçbir şey yapılmadı. Müzik dinleyen gruplara ameliyattan sonra her gün 15 dakika harp, piyano, orkestra ya da caz müziği dinletildi. Her hasta ağrı kesici erişimine de sahipti.
Sadece iki gün sonra; müzik ya da gevşeme metodunu kullanan üç grubun her birinde, sadece tıbbi tedavi alan kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha az ağrı hissedildi. Good: “Bu teknikler acı ya da ağrı için daha fazla kontrol sağlıyor.” dedi. “Bunlar sadece kaygıyı hafifletip insanları ağrılarından uzaklaştırmıyor, önemli olan bu tekniklerin ağrı sinyallerinin iletimini değiştiren nörolojik süreci etkilemesidir.” Fakat Good uyarıyor: “Hastalara ameliyat sonrası tıbbi tedaviyi bırakıp sadece bu rahatlama yöntemlerini kullanmalarını değil ancak birlikte kullanırlarsa olumlu sonuç alabileceklerini söylüyorum.”
Kaynak: Psychology Today
Çeviri: ruhdoktoru.com
Bir Cevap Yazın