Gönderen: Ruhdoktoru | Aralık 2, 2009

Ergen Depresyonu: Hüzünden Fazlası

Yetişkinlerin birçoğu için ergenleri anlamak zordur. Özellikle; ergen olan sıradan bir genç (hormonlarıyla sürekli değişen ilişkileri, sosyal çevre ve destek kaynaklarıyla) ve akıl hastalığı bulunan gencin ayrımı bazen zor olabiliyor.

Amerikan İntiharı Önleme Derneği (AFSP) tarafından bu sene hazırlanan bir film, ergenler için depresyonun gerçekte ne demek olduğunu ve onlar için ne ifade ettiğini analiz ediyor. Ergenlerin kendilerini, arkadaşlarını ve yetişkinleri depresyonun semptomları ve belirtileri hakkında eğitme amaçlı olan bu film, depresyonun basit bir “hüzünden fazlası” olduğunu açıkça gösteriyor.

Hüzünden Fazlası: Ergen Depresyonu” adlı filmde dört ergen karakterin depresyonla mücadeleleri anlatılıyor. Karakterlere bir göz atalım:

Lana’nın annesi kızının duygularını anlamaya çalışıyor fakat Lana bir türlü “kendine gelmediği” için bu annesini kızdırıyor.

Ray, içinde depresyonun da varolduğu anormal düzeyde bir anksiyete yaşıyor.

Jake’nin alkol kullanımı öfkesini alevlendiriyor ve daha çabuk öfkelenmesine neden oluyor. Bu yüzden gün geçtikçe arkadaşlarından uzaklaşıyor.

Kırsal kesimde yaşayan Delia, e-mail yoluyla hoşlandığı bir çocukla iletişim halinde (olduğunu düşünüyor), fakat gerçekte yaşıtları tarafından alay ediliyor ve horlanıyor. Sonraları içine çekiliyor ve çevresinden daha izole hale geliyor.

Depresyon geçiren ergenler bu filmde, yaşadıkları kalıplaşmış sorunlarla mücadele ediyor. Filmde; iyi notlar alan, ebeveynleriyle ve arkadaşlarıyla mükemmel ilişkiler kuran”iyi” çocukların depresyonla mücadelesine de yer veriliyor. Baskı unsurları filmde gerçekçi bir şekilde canlandırılmış, ve her bir karakterin olaylar için verdikleri tepki gerçek yaşamda ergenlerin hislerini ve düşüncelerini yansıtır şekilde.

Film ayrıca ergenlerin yardım aldıktan sonra neler yaptığını (detaylara inerek) neyin işe yarayıp nelerin yaramadığını (ilaçlardan terapiye hatta okul değişikliğine) gösteriyor .

En önemlisi de, önleyici mesaj olarak film bizlere depresyonun tedavi edilebilir olduğunu ve nerede yardım almaya başlanacağını gösteriyor.

AFSP ikinci filmi de çekiyor: “Hüzünden Fazlası: Ergenlerin İntiharını Önlemek İçin Bir Rehber”. Bu filmin amacı öğretmenleri ve diğer okul personellerini ergen intiharı hakkında bilinçlendirmek ve eğitmek.

Sınıfta öğrencilerin, intiharı önleme adına farkındalığının artması ve gerektiği yerde yardım istemesi için izletilecek filmler düşünüldüğünde, Amerikan İntihar Araştırmaları Kurumu (AAS) tarafından geliştirilen liste farklı hedef kitleleri için uygun bulunmuştur. “Hüzünden Fazlası” depresyon hakkındadır, spesifik olarak intiharla alakalı değildir fakat AAS’nin desteklediği listede yer alıyor.

Çeviri: ruhdoktoru.com

Kaynak: Psychology Today


Yorum bırakın

Kategoriler