Gönderen: Ruhdoktoru | Eylül 14, 2009

Durun ve Çiçekleri Koklayın – Kokular Stresi Azaltıyor

Kendinizi stresli mi hissediyorsunuz? O halde limon, mango, lavanta ya da diğer güzel kokulu bitkileri koklamayı deneyin. Japonyadaki bilim adamları sunulan ilk bilimsel kanıtlarla, bazı kokuları tenefüs etmenin gen aktivitesini ve kanın kimyasını değiştirdiğini ve bu durumun da stress seviyesini düşürdüğünü buldu.

Yapılan yeni çalışmada Akio Nakamura ve meslektaşları, insanların eski zamanlardan beri belli bitkilerin kokusunu depresyona karşı, ateş düşürmek, stresi azaltmak ve de uykuyu getirmek için kullandıklarını söylediler. Alternatif tıp yöntemlerinden biri olan aromaterapi, duygudurumu ve sağlığı iyileştirmek için çeşitli kokulu yağların kullanıldığı popüler bir yöntemdir. Linalool, duygusal stresi hafifletmek için kulanılan en yaygın koku moleküllerinden biridir. Fakat, şu ana kadar linalool’un vücudumuza olan etkisi derin bir gizemdi.

Bilim adamları laboratuvar farelerini linalool kokladığı ve koklamadığı durumlarda strese maruz bıraktı. Linalool, bağışıklık sisteminde kilit rol oynayan nötrofil ve lenfositlerin yüksek stres seviyelerini normale yakın seviyeye indirdi. Ayrıca linalool koklamak stresli durumlarda aktivasyonu artan 100’den fazla genin aktivitesini azalttı. Araştırmacılar, stresi azaltabilen kokuları belirlemek için yeni kan testlerini temel aldıklarını belirtiyor.

42-18334557Bizim kültürümüzde de eskiden beri güzel kokular ve yağlar önemli bir yere sahiptir. Akıl hastalarının tedavisi hususunda Evliya Çelebi bir örnek olarak şu bilgileri verir. “Yapılışından birbuçuk asır sonra Edirne’de II. Bayezid tarafından tesis edilmiş bulunan vakıf hastahanenin akıl ve ruh hastalarına mahsus bimârhane kısmını gezen Evliya Çelebi burada çiçek yetiştirilerek, onların güzelliği ve kokusuyla hastaların tedavi edildiğinden, bu maksatla bilhassa lâle, sümbül, reyhan, karanfil, nesrin, yasemin, deveboynu çiçeklerinin kullanıldığından… çok iyi netice verdiğinden ” bahsetmektedir.

Çeviri: ruhdoktoru.com

Kaynak: ScienceDaily

Kaynak: İ. Erol Kozak, a.g.e. s. 24.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Kategoriler

%d blogcu bunu beğendi: